01935 814422
07835 844146

This detached brick property was built in the 1950’s in a quiet residential road in Sherborne.  We had previously worked for this client and had built up a close and sound working relationship with him and his family. We therefore had a good understanding of their aspirations and lifestyle. When they purchased this property we were therefore delighted that they returned to Oriel Architecture for help in realising their vision for the property.

The house itself was somewhat rundown and tired as is often the case with houses of this era, the accommodation was somewhat cramped in places, and the layout did not fit well with modern family life. In particular, the ground floor accommodation (especially the kitchen) was small and the existing house did not fully exploit the potential to link with the rear garden.

Our primary aim was to provide extra space at ground floor level in the form of a large rear extension projecting into the garden for use as a garden/dining room. The large areas of glazing would give views out to the garden, and in fine weather could be fully or partially opened.  The connection with the garden is further reinforced by a veranda which provides shelter and also extends the season during which the outside space can be used. The extension includes a playroom (accessible and visible from the kitchen area), and an office accessed from the veranda.

Turning to the design, the size of the extension and the constraints presented by the upper floor windows, demanded a gently sloping roof in contrast to that of the original house.  However, the character of the original house is not strong, and in this case, it was felt appropriate and acceptable to adopt a new and contemporary design approach to provide visual cohesion across the rear of the property. Good quality materials including handmade bricks, oak external joinery and a polished concrete floor will then complete this stunning extension.

Related Projects

View All Of Our Projects >