01935 814422
07835 844146

This property is located in a former quarry and is thought to originally have been a quarryman’s house. It is a 19th Century Grade II listed building which was divided into two cottages, hence the two entrance doors on the south elevation. The building is constructed of local stone with a thatched roof, except the two extensions at either end of the cottage which are roofed in plain clay tiles.

The owners were seeking to build a single storey extension and carry out internal alterations to the cottage in order to create a garden room, a first floor bathroom and to improve an internal staircase.

After appointing Oriel Architecture, advice was sought from the Conservation officer at North Dorset District Council in respect of the proposals. The design of the single storey extension, and the raising of the roof and gable to accommodate the bathroom were found to be generally acceptable, and the plans for the staircase were modified in the light of the Conservation Officer’s advice. Subsequently both listed building and planning applications were prepared and submitted, and granted permission.

The listed property now benefits from a bathroom at first floor level within the roof space over the previous extension. In order to accommodate the new bathroom it was necessary to raise the height and increase the pitch of the roof. The roof structure and the gable were thought to be modern with the exception of the two casement windows and stone surrounds. These windows and the wall in which they sit are unaffected, although the wall is raised to accommodate the bathroom. The new roof pitch matches that of the thatched roof with the thatch overlapping the tiled roof. Access into the bathroom has been provided through a new opening formed in the gable wall of the house.

The new single storey extension on the south side of the cottage has been wholly clad in timber, and has aluminium sliding folding doors. This selection of materials serves to distinguish the new extension from the original building. As a result, the accommodation of the cottage was significantly improved (including a new bathroom, kitchen and garden room) in a way which respected the character and integrity of the original dwelling, and which allows the building to be utilised more fully thus safeguarding its future.

 

We used Oriel Architecture to help us design the new extension we were hoping to build. As we lived in a Grade II listed building, we presumed that it would not be straightforward. Paul visited us and gave us some ideas, he then met with the conservation officer and got us through the planning procedure without any hiccups at all, which was fabulous. The challenge was that we wanted a contemporary design for the extension, and once the conservation officer was convinced, we started work and we are delighted with the end result which has transformed our old dreary kitchen into an airy and light space with a garden room. I would highly recommend Oriel Architecture as they were professional and helpful throughout the process.
Mr & Mrs P, Marnhull, North Dorset
Contact Us

Related Projects

View All Of Our Projects >