01935 814422
07835 844146

This attractive Victorian stable and coach house building was robustly constructed in brickwork and stone with a plain clay tiled roof. It had remained largely unaltered since its use as a stable had ceased with stalls, loose box, a small tack room and coach house all relatively intact, and therefore it is a good example of this type of building. It sits immediately adjacent to a 17th Century Old Rectory, and is a Grade II* listed building.

The owners were seeking the insertion of a new timber first floor and staircase within the lofty coach house in order to provide a studio/workshop space. This required a new dormer in the north facing roof slope to provide daylight and which was supplemented by two conservation rooflights. A modern and inappropriate steel ‘garage’ door was removed from the coach house entrance and replaced with a pair of new framed, ledged, braced and boarded doors of a design which is in keeping with and sympathetic to the building.

Discussions with the Conservation Officer prior to making a listed building application led to a design which is sympathetic, and restores some of the elegance of this attractive listed building. The project has brought part of the building into good use by providing a striking and functional artist’s studio, and in so doing the client has helped to conserve the building in a manner which is sensitive to its origin and context.

The work concerned the conversion of a Victorian stable block adjoining a Grade 2* listed rectory. Having tried two other local architectural technicians, neither of whom were able to come up with a suitable scheme, we asked Paul to draw up a scheme and then obtain the necessary listed building consent. He immediately understood what we were looking for and produced an excellent scheme. However, this was not immediately accepted by the planners, but thanks to Paul’s patient and professional approach, he managed to get all our original proposals accepted. The works are now completed and we are delighted with the final result.
Mr & Mrs M, Holwell, Dorset
Contact Us

Related Projects

View All Of Our Projects >